Curatarea cosului de fum />

04.02.2018

cosuri de fum

DEPUNEREA:

Este un fapt real ca pe cosul tau de fum se face depunere de la prima utilizare.
Aceasta este influentata de calitatea combustibilului (a lemnului) si de sursa in care facem focul (semineu, termosemineu (cu incalzire apa) soba pe lemne sau peleti, centrala pe lemne sau pe peleti etc).

Pentru cei interesati, in detaliu, de ce se intampla pe cosul de fum:

  • Fiecare sursa in care se face focul are notata in fisa tehnica o temperatura medie de functionare; aceasta temperatura de la focar pana la varful cosului scade pe fiecare milimetru!!!
  • In functie de cosul de fum temperatura scade mai mult sau mai putin; in momentul in care temperatura ajunge pe cosul de fum sub 90grade C se formeaza condensul, ce favorizeaza depunerea, si  afecteaza tirajul (evacuarea fumului).
  • De aceea este foarte important sa avam un cos de fum foarte bine izolat pentru ca temperatura fumului sa nu scada, sa se mentina la o medie si pana la evacuare sa nu produca condens;
  • Cu toate acestea, datorita lemnului utilizat (verde) sau a altor materiale combustibile (fiecare la randul lui incercand tot felul de alte solutii – si pal melaminat, parchet etc) aceasta depunere se formeaza de la varful cosului catre focar (centrala. soba etc);
  • In cazul centralelor sau a termofocarelor (termoseminee) – avand incalzire apa, agentul termic imi scade temperaura pe cos.

De aceea este OBLIGATORIU sa folosim combustibil foarte uscat (lemn uscat) pentru o buna functionare.

(buna functionare inseamna, in acest caz, o temperatura buna pe cosul de fum si un transfer rapid al caldurii in sistemul de incalzire)

DACA NU CURATAM Cosul de Fum

  • Depunerea formata din motivele de mai sus, sau alte motive, la un moment dat, se va AUTOAPRINDE materialul depus si pe cosul de fum se va declansa arderea pana la varful acestuia.
  • (arderea se declanseaza la un bust de temperatura de la focar spre varful cosului de fum);
  • Pericole la autoaprindere: daca nu am instalat un cos rezistent la temperaturi medii de 400-600 grade C cu rezistenta de 1000gradeC 30/90 minute atunci slabim calitatea si micsoram durata de viata a cosului de fum.
  • Un alt pericol se refera la posibilitatea transferarii unei temperaturi mari pe exterior si sa provoace chiar APRINDEREA materialelor ce se ating de cos si sunt inflamabile.
  • (lemnul de la acoperis, izolatii cu celuloza, folii sau alte materiale)

Sfaturi Recente

Curatarea cosului de fum />

Curatarea cosului de fum

Ce se intampla pe cosul tau de fum, curatarea si intretinerea.

04.02.2018

cosuri de fum